Як найкраще мотивувати себе для вивчення англійської?
Багато людей відкладає вивчення мови на потім, і це міфічне «потім» так ніколи і не настає. Чому це відбувається і як цьому завадити?  Добре, коли у вивченні мови є потреба. Наприклад, отримати нову роботу, виїхати закордон, вільно спілкуватися із іноземцем – тоді проблем із мотивацією зазвичай не виникає. 

Але навіть якщо нагальної потреби немає, і ми вчимося просто так, для себе, також варто усвідомлювати свою мету. Навіщо ми докладаємо зусиль, витрачаємо час? Щоб не розчаруватися і не опустити руки посеред процесу, психологи радять ставити перед собою чіткі цілі.
Це може бути розуміння улюбленого серіалу без словника, оволодіння лексикою з певної теми, успішна співбесіда англійською, проходження підручника, досягнення певного рівня тощо. Мету можна переглядати, коригувати за потребою, головне – щоб вона була реальною та можливою.
Якою б не була мета, потрібно бути готовим до того, що бажання вчитися не буде завжди однаково високим, воно може змінюватися, як змінюється і наш настрій, стан. Натхнення може зростати і спадати, первинний ентузіазм може змінитися більш спокійним ставленням до мови, а може бути і навпаки – захоплення також приходить в процесі!
Важливо не здаватися. Доцільним буде порівняння з відвідуванням спортзалу – не дозволяємо собі втратити форму. Мова забувається, особливо на початкових рівнях вивчення, і щоб не втратити здобутий результат, потрібно підтримувати його. Тут підійдуть усі доступні вам способи.
Для когось працює зовнішня мотивація – похвала вчителя, успіхи на фоні друзів та одногрупників, маленький подаруночок собі за досягнення – це може бути красивий блокнот для записів, нова книжка англійською, похід в кіно тощо. Досягайте своїх цілей та сміливо винагороджуйте себе.
Існує також і внутрішня мотивація – коли підтримкою для нас стає усвідомлення того, що нам це потрібно, цікаво, і що можна бути задоволеним собою тому, що ми це робимо, розвиваємося і йдемо вперед.
«Тому що це цікаво» - момент, який окремо заслуговує на увагу. Так, якщо різноманіття завдань та матеріалів, спілкування в процесі вивчення, зануреність у мову завдяки фільмам, іграм, улюбленим пісням приносить нам задоволення та викликає інтерес, то не буде особливої потреби додатково мотивувати себе. Шукайте те, що вам подобається і намагайтеся пристосувати своє захоплення для вивчення мови.
А ось залякування себе на зразок «якщо я не вивчу цю тему, то я не куплю собі тістечко / то я нічого не вартий» працюють гірше. Ми не радимо вам поєднувати навчання із негативними емоціями, це може погано позначитися у тривалій перспективі. Навіть якщо певні «покарання» себе за лінощі чи невдачі можуть працювати для декого певний час, існує велика імовірність, що незабаром ви втратите інтерес та опустите руки.
Хваліть себе, ставте перед собою реальні цілі та ніколи не здавайтеся!

Комментарии